Edukacija AlmaMeaEuropaea_projektni_menadzeri

Objavljeno 08/09/2014 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Hrvatska uskoro bogatija za 40-ak projektnih menadžera

Hrvatska će uskoor biti bogatija za 40-ak sveučilišnih magistara Europskog poslovnog studija, smjer Europski projektni menagement, sveučilišta AME

Često se ističe u javnosti kako nam manjka stručnjaka za EU fondove, kako je RH izvukla malo novca iz pretpristupnih fondova, te i dalje sljedi taj negativni trend otkako smo postali 28 članica EU, a prošlo je više od godinu dana članstva.

Određeni broj studenata, nji 40-ak prepoznalo je još 2012.godine važnost ulaska RH u EU, te na renomiranom međunarodnom sveučilištu Alma Mater Europaea upisalo sveučilišni Europski poslovni studij, smjer Europski projektni menagement. Alma Mater Europaea je sveučilište iz Maribora, Slovenija kojeg je osnovala Europska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Salzburgu, Austrija koja u svom članstvu ima više od 1500 znanstvenika i 29 dobitnika Nobelove nagrade.

Studenti AME imaju priliku na sasvim jedan moderan i specifičan način graditi svoje znanje.  Već prvog dana studenti dobiju svoj iPad računalo, putem kojega prate sva predavanja, jer na ovom sveučilištu sva predavanja se snimaju što olakšava učenje kod kuće. Za razliku od ostalih studija, na ovom studiju studenti uče od najboljih u struci. Predavači su iz raznih zemalja. Izradu samih projekata za EU fondove studenti imaju priliku učiti od tvrtke „Razbor“, vodeće tvrtke u prolaznosti projekata prema EU fondovima u RH gdje predavačice svoje iskustvo prenose studentima.

projektni_menadzeri_AME

Richard Linning je bivši predsjednik Međunarodne udruge za odnose s javnošću (IPRA),  a na ovom sveučilištu predaje Komunicirane. Prof. dr. sc. Mladen Radujković, bivši dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zgrebu, sada predsjednik međunarodne organizacije  International Project Mangement Association  (IPMA) , studentima je na predavanju naglasio važnost ovog zanimanja. Većina studenata  u sklopu kolegija IPMA , odlučilo se na certificiranje, odnosno dobili su certifikat (IPMA Level D). IPMA ima sjedište u Švicarskoj gdje su evidentirani svi certifikati iz cijelog svijeta, jedinstvena baza certifikata za upravljanje projektima.

Studenti su kroz ovaj studijski program na petodnevnom studijskom putovanju imali priliku upoznati sve važnije institucije EU u Bruxellesu. Također su i u Bruxellesu imali prilike slušati predavanja od renomiranih predavača kao što su ambasador RH u Belgiji Marijo Nobilo, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, gospodin Christian-Yves Krappitz, gospodin Dino Babić, gospođa Sabine Germe ( EU komisija), gospodin George Ellis Ruano te ostali.

Dakle može se reći da studenti četvrte i pete godine  sveučilišta AME, kroz svoje dvogodišnje stjecanje znanja imaju ne samo teoretska znanja već i ona praktična, te su sposobni i obrazovani stručnjaci, te znaju donositi prave odluke, znaju mjenjati stvari na bolje. Nije niti čudno da nakon završenog studija ovog renomiranog Sveučilišta posao pronađe čak 96% diplomiranih studenata u kratkom roku.

Autor teksta: Marina Matusina

 

 

 

 

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik