Tehnologija mladi-vrijeme-internet

Objavljeno 27/02/2014 | by Krešimir Herceg | Vrijeme čitanja: 1 minute

Gdje su mladi (i što rade) na Internetu?

Facebook je i dalje najbrojnija i najpoznatija društvena mreža. Međutim, već neko vrijeme postoji sumnja kako teenageri (možda najvažniji segment društvenih mreža) postaju sve manje aktivni na Facebooku. Upravo te crne slutnje je potvrdio početkom veljače David Ebersman (glavni direktor financija Facebooka): ‘Primjetili smo pad u dnevnim korisnicima, dijelom među mlađim teenagerima.’

Istraživanje digitalnih korisnika

Istraživači GlobalWebIndex su potvrdili ovaj pad istraživanjem digitalnih korisnika na 32 tržišta. Nakon ispitanih teenagera u 30 zemalja, otkrili su da je broj teenagera koji su aktivni na Facebooku pao sa 76% (iz prvog kvartala 2013.) na 56% (treći kvartal 2013.).

>>> Istraživanje o korištenju Interneta, mobitela i drugih tehnologija  

Najveći pad aktivnih korisnika je bio u Nizozemskoj (za 52%), dok je u SAD-u pad bio za 16%.

Gdje su mladi?

Gdje onda odlaze? Koje usluge koriste? Ne iznenađujuće, koriste mobilne chat aplikacije kao WeChat, i aplikacije za fotografije poput Instagrama i Snapchata.

Možda su ovakvi trendovi i očekivani, ali ono što zapanjuje je brzina kojom teenageri zamjenjuju društvene mreže:

Mladi na Internetu

 

Graf GlobalWebIndexa pokazuje najveći rast kineske platforme za poruke WeChat (rast aktivnih korisnika dobi 16-19 godina za 1.021%) između prvog i drugog kvartala 2013.

Još dva veća rasta bilježi platforma Vine za dijeljenje video uradaka (u vlasništvu Twittera) i mobilna aplikacija Flickr. Prema aktivnim teen korisnicima Vine je narastao za 639%, a Flickr za 254%.

Graf pokazuje i značajan rast platforme Snapchat koju koristi već 10% teen populacije na globalnoj razini.

Trend dijeljenja poruka, fotografija i videa

Prema Tomu Smithu (CEO GlobalWebIndex) ovakav trend nije iznenađujući: ‘Imamo jasnu priču pobjednika povezanih s dijeljenjem poruka, fotografija i videa. To može biti jako štetno za Facebook čija temeljna vrijednost leži upravo u dijeljenju takvog sadržaja.’

‘Postoji pomak na mobitele općenito.’  – kaže Smith i nastavlja ‘To pokazuje rast Facebook mobilne aplikacije za 69%.’

Prema Smithu ovakav teen trend bi trebao manje utjecati na Twitter jer daje veću ulogu u pristupu vijestima u realnom vremenu,  interakciji s TV-om i praćenju slavnih osoba. Čak i Google+ je bolje zaštićen jer je povezan sa širim mrežama i sadržajima.

Zanimljivo bi bilo provesti ovakvo istraživanje u Hrvatskoj, gdje Facebook i dalje ima prioritet nad ostalim društvenim mrežama. Iako se prema broju sadržaja može uočiti kako je Instagram brzo rastuća mreža na ovim prostorima.

Izvor: Forbes

Tagovi: , , , , , , ,


O autoru

Rođen 24.01.1981. u Slavonskom Brodu. Završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Hobi: košarka. Radni staž ostvario u poduzećima: ĐĐ Zavarene posude d.d., Clarus d.o.o. Osnivač i predsjednik Udruge Lima Više potražite na LinkedInuComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik